13D: Crònica del que uns el titllen d’un “dia inútil”

15 12 2009
El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero ha dit que les consultes populars que milers de catalans hem fet en el dia d’avui no serveixen per res. Un dia inútil.Potser té raó i tot això es cert. Potser tota aquesta feina feta no anirà enlloc. No servirà per res.
Al nostre municipi més d’una trentena de persones hem treballat durant gairebé dos mesos per portar a terme la consulta sobre la independència de Catalunya. Un treball que  ha sigut possible, no només per la gestió d’aquesta comissió organitzadora, sinó també per l’aportació econòmica i desinteressada per part de gent i entitats, així com pel recolzament de voluntaris del nostre municipi i també de municipis propers. I, per damunt de tot, per l´acció de totes aquelles persones que heu fet un admirable esforç per sortir de casa en un dia de fred intens com el d’avui i acostar-vos a votar en qualsevol dels sentits, ja sigui pel SI, pel NO, o en blanc.
Els locals electorals d’arreu del municipi s´han convertit avui en un entranyable punt de trobada per a tots els veïns. El conegut caliu del casal de Llerona, el casal de Marata, amb  les esmolades forques dels pastorets com a decorat de fons, la simpàtica caravana de Corró d’Amunt o l’immens i vistós local de Corró d’Avall. Tots ells han esdevingut, durant tota la jornada, punts de xerrada, de reflexió, de contemplació, d’il·lusions. Molts dels que s’apropaven no només anaven a exercir el vot, sinó que s’entretenien a saludar-se, a parlar, a compartir punts de vista sobre el que estava passant.
Les hores es succeïen i l’ambient s’inundava de surrealisme. Periodistes, càmeres, observadors internacionals, portades al diari francès Le Monde, titulars a la cadena britànica BBC… Un acabava sense saber si tot allò era una estranya festa muntada i decorada per la pròpia gent del poble, si estàvem omplint entre tots una pàgina important de la història del nostre país, si estàvem tots bojos fent quelcom que més d’alguna formació política titllaria d’il·legal… peró, per damunt de tot, la il·lusió. La il·lusió que es reflectia en els ulls d’aquells que s’apropaven a les urnes, d’aquells que dipositaven el vot amb orgull, d’aquells que feien l’immens esforç, si era precís, de tornar a casa a la recerca d’algun document per poder votar -perdoneu les molèsties, només d’aquesta manera es podia legitimar la consulta-.
Potser no sabíem ben bé el que estava passant. Potser era un vot de confiança, un vot cec. Però molts dels votants semblaven sentir a la seva pell la sensació de que, si d’aquí a cinc anys, o potser d’aquí a deu anys, algú utilitzava els resultats de la consulta d’avui per fer un pas més endavant, i gràcies a això s’aconseguís mai la independència de Catalunya, sempre tindríem aquell 13D per donar la tabarra als nostres nets. I això és molt.
Ara fa tot just tres hores que s’han tancat les urnes. L’escrutini ha desvetllat un rotund “sí” a la independència de Catalunya. És evident que som conscients que gairebé només s’ha mobilitzat una part de les persones convocades; les que tenien un sentiment en una direcció concreta. Alguns per motius d’injustícia econòmica respecte l’estat espanyol, alguns per la defensa del perfil cultural del nostre país, alguns per sentiment de nació. En tot cas, la resposta ha estat contundent. Felicitats a tothom, i felicitats també a totes aquelles persones que, tot i sentint profunda desavinença amb la nostra consulta, han exercit un brillant i democràtic exercici de respecte envers ella.
Segons diu el president del govern espanyol, “un dia inútil”… És possible, però quin dia inútil més meravellós.

David Molina

(President de mesa en la Consulta de Corró d’Avall)

Anuncis

Accions

Informació

4 responses

15 12 2009
Enric Serra

Totalment d’acord amb la valoració que ha fet en David. Només hi afegiria la meva sorpresa perquè gent i partits polítics que es diuen demòcrates qüestionen o menyspreen una iniciativa popular d’aquesta magnitud. Que potser algú creu que té l’exclusiva de la democràcia?
En qualsevol cas, felicitacions a tota la ciutadania participant i a tota l’organització, especialment els voluntaris de la Garriga, Granollers i l’Ametlla.
Personalment, manifesto la meva immensa satisfacció per haver participat en aquesta aventura amb aquests companys i companyes.

Enric Serra
Comissió Organitzadora del 13-D a les Franqueses del Vallès

15 12 2009
Ferran G

Estic d’acord David. Quin dia inutil, més meravellos. Que n’aprenguin.

16 12 2009
david molina

quan vaig escriure aquest text, a petició de la revista Garbuix, tot just acabaven de tancar les urnes. no va ser fins al dia seguent que vaig sentir a la ràdio que alguns partits polítics s´atribuïen responsabilitats en les consultes POPULARS i, d´altra banda, que es generava una segregació i un consequent enfrontament entre els organitzadors de les mateixes. en aquell moment em vaig adonar, que molt possiblement sigui cert que la gestió feta acabi essent inútil, perque tota aquesta gent ens l´engegarà a la merda amb els seus – en aquesta ocasió absolutament infundats- afanys de protagonisme, de la mateixa manera que va passar amb l´integritat de l´Estatut. si a l´ajustada participació que hi va haber el diumenge hi afegim segregacions internes, el projecte està mort. quina llàstima.

16 12 2009
Moi Rovira

El projecte no està mort! Perquè nosaltres no hem desaparegut. Podem fer-ho una altre vegada i les que calguin. Evidentment, desprès de tancar les urnes, ara toca la política. Fins ara els polítics han estat callats perquè sabien que venia un TSUNAMI però no sabien la magnitud que tenia. El tsunami HA ARRIBAT (13-D), HA ARRASSAT i ara els toca justificar-se per la seva inoperança. Però que no s’equivoquin, el proper 28 de Febrer en ve un altre, i el 25 de Maig un altre, i més que en vindran. Faran demagògia, faran oïdes sordes, ens acusaran de terroristes, … tot el que calgui per desprestigiar aquest moviment ciutadà perquè tenen por que el segon tsunami faci més mal que aquest i estan fent política (és el seu joc).
Ens hem mobilitzat nosaltres i ara els toca a ells. No us preocupeu, el 13-D està allà i ningú ens ho pot treure. Visca la democràcia, Visca el poder del poble i Visca CATALUNYA INDEPENDENT !

Moi Rovira.
Voluntari del 13-D.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: